Донором крові в Україні може бути здорова людина віком від 18 років, вагою від 50 кг. Та яка не має протипоказів до донорства.

Неправильне харчування, що безпосередньо впливає на якість компонентів крові, є також протипоказом до донорства крові.

Що краще НЕ вживати перед донацією:

Склад раціону та вживання алкоголю чи ліків можуть вплинути на певні показники крові, тому радимо вам відмовитись від нижченаведеного списку продуктів чи препаратів.

Копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями – табу як мінімум протягом 48 годин перед процедурою донації.

Соління – також заборонені.

Молочні продукти, в тому числі і йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця. Причина такої заборони проста – вживання навіть невеликої кількості жирів і тваринних білків позначається на складі та якості крові, і заважає її розподілу на компоненти. Крім того, через мікрочастинки жиру сироватка крові стає надто густою, в’язкою, і набуває каламутного видгляду, що називається хільозом плазми.

Горіхи, фініки і банани – заборонені з тієї ж причини.

Буряк – рекомендується виключити за 48 годин перед здачею крові.

Чорниця – рекомендується виключити за 72 години до забору крові.

Ковбасні вироби – сосиски, ковбаса, балик, шинка і так далі.

Чіпси, сухарики, халва, насіння, всілякі снеки, а також кетчуп, майонез, інші магазинні соуси і маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які допомагають продуктам довгий час зберігати смак, колір і свіжість (якої, до слова, в них бути не може – адже це штучна їжа!).

Солодкі магазинні напої – містять шкідливі барвники.

Алкоголь, енергетичні напої – про вживання таких рідин донору слід забути назавжди. Але якщо вже ви не змогли відмовити другу в його день народження, утримайтеся від здачі крові в найближчі 48 годин.

Лікарські засоби – не вживати протяго останніх 72-х годин.

Куріння – ще один ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. У день здачі крові від сигарет доведеться відмовитися. Крім того, дихати тютюновим димом також заборонено (як мінімум, півтори години до процедури).

Легкий сніданок за 2-3 години до здачі крові. В день донації, щоб уникнути непритомності і слабкості, рекомендується перекусити вареними крупами на воді або макаронними виробами без додавання вершкового масла. Також можна їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), просте галетное і вівсяне печиво.

Пропарена риба і відварене м’ясо нежирних сортів.

Після здавання крові:

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • якщо ви недобре почуваєтеся, повідомте персонал;
  • протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров;
  • краще уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
  • алкогольні напої краще не приймати раніше ніж через 8 годин;
  • прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб;
  • вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб;
  • приходьте ще раз здати кров через відновний термін.

Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Після п’яти регулярних кроводач рекомендовано зробити перерву не менше 3 місяців.

Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. І не менше 30 днів, перш ніж знову здавати плазму. Після здачі плазми не менше 14-ти днів до наступної кроводачі. В загальному донори можуть здавати плазму не більше 12-ти раз на рік.

Назва процедури Кроводача Плазмаферез Тромбоцитаферез
Кроводача 60 30 30
Плазмаферез апаратний (доза: 500-800 мл) 14 14 14
Плазмаферез ручний одинарний 7 7 7
Плазмаферез ручний подвійний 14 14 14
Тромбоцитаферез 14 14 14

Кожен донор може допомогти. Навіть якщо в ньго інша група крові.

Підчас візиту до донорського центру, вкажіть для кого ви здаєте кров.

© Одеська обласна станція переливання крові, 2020
Розробка сайта. "WEBs STUDIO", 2020